engangimullsjo.blogg.se

Tvätt-debuten och Miljö & Rättvisa

Publicerad 2012-08-30 19:42:37 i Allmänt

Det är med en blandning av skam och stolthet som jag idag kan presentera att jag tvättat min första tvätt(med viss hjälp av Karin)! Spänningen var stor när det var dags att trycka på start-knappen, men efter 50 minuter kom kläderna ut i samma storlek som tidigare, dessutom var de rena! 
Glad tjej. 
 
Förutom detta nerv-kittlande äventyr hade vi idag vår första lektion vid namn Miljö & rättvisa. Vi började med den nätta uppgiften att ta oss igenom vår jords miljöhistoria för att belysa att människan alltid påverkat sin miljö och att kampen för en bättre sådan inte är ny. Visste ni att skogsavverkning och luftföroreningar var ett problem redan under antiken? 
 
Såhär kan en Miljö & Rättvisa-lektion se ut.
 
Efter lunchen som idag var purjolökssoppa med kalkon, vilket var kanongott, hade vi en samvetsbetungande lektion med Marianne där vi undersökte hur många delar av världen som egentligen påverkas av att vi i vårt samhälle ska kunna hålla den standard vi behagar. För att producera 1 kilo bomull till dina och mina kläder krävs det mellan 10000- 17000 liter vatten, som istället skulle kunna rädda liv. Det var en jobbig lektion trots att det inte var någon nyhet att världens tillgångar fördelas lite skevt, men jag hoppas att jag efter ett halvår här har bättre kunskap om vad jag har för möljlighet att förändra i mitt liv för att göra andras bättre. 

Första veckan

Publicerad 2012-08-29 20:46:02 i Allmänt

Nu har redan(!) en vecka av ht12 passerat på Mullsjö folkhögskola fylld av sol både på himlen och i sinne. Vi har mjukstartat lektionerna i form av grovplaneringar av den kommande terminen och jag måste säga att om man inte var sugen på att studera här innan har man verkligen blivit det nu! Under måndagen och tisdagen träffade vi främst Marianne, som är klassens mentor. Vi fick ta ett första kliv mot våra troliga volontärländer(då inget är bestämt ännu)  och jag studerade swaziland. Tre korta fakta om Swaziland:
  • Swaziland är ett av de länder i världen som är värst drabbat av HIV/aids. 2010 var drygt en fjärdedel av landets befolkning 15-49 år smittade. 
  • Absolut monarki råder i landet vilket innebär att kungen är statschef och styr i detta fall landet likt ett företag samtidigt som politiska partier är förbjudna.
  • Sockerproduktion är landets viktigaste inkomstkälla ”Royal Swaziland Sugar Corporation” kontrollerar två tredjedelar av sockerindustrin och producerar råstoffet som används i läsk för den amerikanska gigantsällskapet Coca Cola.
Vi har även börjat fila på projektidéer då ett projekt kommer att genomföras innan jul och ett under volontärperioden. Det snurrar i huvudet av både iver och förvirring inför detta val. Spännande!
 
Idag har vi som går SAM-profilen (SAM=svenska alliansmissionen) haft lektioner ihop med ung-tro linjen. Vi startade två kurser, etik och förvaltarskap där vi ska undersöka om det går att finna hållbar etik ur en kristen synvinkel samt Bibelboksfördjupning där vi just fördjupar oss i världens bestseller-bok. Tillsammans blir vi en nätt grupp på ca 10-12 stycken och det känns som om vi kommer att få ut mycket av de lektionerna i höst! 
 
Som om det inte vore nog låter vi inte bara hjärnan jobba! Globalarna i år satsar på att räknas till träningseliten i folkhögskole-världen(som om det skulle vara utmanande) och både gymmar i skolans gym, springer runt mullsjön och går raska promenader flera gånger i veckan! Sen är det ju fika 3 gånger om dagen. 
 
Josefin och Johanna under teambuilding-dagen i skogen(?)
Ett gott gäng på väg till en av(!) mullsjös second-handbutiker.
Otto, Linnéa och Karin precis utanför rosengården, en av skolbyggnaderna. Mullsjön i bakrunden.
Skolans fenomenala gym!
Mitt fina rum. (Ja, mamma och pappa, sängen är bäddad!) 

Första dagen i plugget!

Publicerad 2012-08-24 00:17:56 i Allmänt

Idag var det dags! Med spänd förväntan samlades blivande mullsjö- elever i skolans aula efter en trevlig frukost med ---> skidåkargröt! Efter ett kort upprop samlades vi i respektive klass och det visade sig att vi Global-elever är 12 stycken. 7 som ska gå peaceworks profil och 5 som går SAM. Mer info om skillnaden skriver jag mer om senare eller kolla redan nu in ---> mullsjofolkhogskola.nu. Sedan följde lass av information och tal av rektorer samt styrelseordförande med tillhörande presentation av folkhögskolans lärare och övrig personal. Dagens citat; "Lev för att lära så lär du sig att leva". Rundvandingen kort därefter visade upp skolans utbud i form av keramikverkstäder, fotostudio, konferensutrymmen och en bod med rättvisemärka produkter som innehöll allt från schysta kollegieblock till rättvisa chokladkakor. Dagen avslutades i trappuppgång F, numera kallad "Fantastic floor" där geniknölarna gnuggades ikapp i en omgång familjegeni (vuxenfrågorna). Girls just wanna have fun? Tss! Madonna! Eller? Det spånades även på eventuella gemensamma aktiviteter under den kommande hösten. Några snilleblixtar från denna lååånga lista heter; besök på Ryfors godisfabrik, utforska Jönköping, ro över sjön, gammeldanskväll och kramring. Sen ska vi gå nån kurs också.
 
Tjoflöjt!

En gång i Mullsjö...

Publicerad 2012-08-23 00:30:34 i Allmänt

Satt jag och konstaterade att detta är min första dag på Mullsjö folkhögskola. Idag! Jag har flyttat in i mitt rum, F7, och vi är redan riktiga bundisar (efter gardinbyte och lätt renovering á la Lulu Carter). Jag känner mig verkligen hemma och jag har redan träffat en del av de människor jag ska dela trappuppgång tillika vardagsrum och kök med. Det kommer att bli ett bra år!
 
 
Högst o-arrangerad bild (lägg märke till ljuset).

Om

Min profilbild

Rebecca Sellergren

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om vardagen på Mullsjö folkhögskola där man i en liten och kaffedränkt tillvaro axlar frågor rörande globalisering, miljöhot och rättvis handel, med mera! Risken finns att du även får ta del av saker som jag råkar ut för under dagarna, vad spännande för dig! Förhoppningsvis kan jag göra dig glad, informerad och förbannad på samma gång!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela