engangimullsjo.blogg.se

Hem via en dröm

Publicerad 2013-04-27 12:11:27 i Allmänt

Nu har både kropp och sinne landat i ett kyligt men ändock välkomnande Sverige och Mullsjö. Vår tre månader långa volontärresa avslutades som bekant med en semestervecka i Durban som bjöd på både sol och fler kulturella upplevelser. 
 
 
På Ushaka marine world i Durban gick jag på min första delfinshow.
 
Josefin park-lunchar.
 
Sol
 
På restaurang Moyo käkade vi lunch.
 
Dygnet innan planet lyfte spenderade vi i Johannesburg.Efter en sista övernattning hos vänner till Mama Agnes hade det ordnats en guidad tur i Soweto. Soweto är världens största township som nådde sina proportioner under apartheidtiden i Sydafrika. Desmond Tutu och Nelson Mandela är två mottagare av nobels fredspris som båda kommer från den gigantiska statsdelen. Idag kan man besöka Mandelas föredetta hus som nu verkar som museum för fredskämpens liv bara ett stenkast från den gata där det kända studentupproret utspelade sig 1976.
 
Kraftstation som under apartheid försörjde den vita befolkningen i Johannesburg med el.  
 
Minnesmonument över studentupproret och i bakrunden den världsberömda bilden från samma händelse. 
 
 Sista mötet med pap i Sydafrika(för denna gång). En hel del andra godsaker hamnade också på tallriken...
 
 
Mandelas hem/museum.
 
 
 Josefin lyssnar på vår kunniga och mycket trevliga guide!
 
Sedan var det faktiskt dags att åka hem. Resan gick bra och efter ca 15 timmars resande tog vi våra för i år första aprilsteg på svensk mark. Med facit i hand efter en upplevelse som denna kan jag inte känna mig annat än nöjd. Nu ser jag fram emot att ägna en månad i Mullsjö till att försöka förstå vad det är jag varit med om. Trots att resan i praktiken är över finns ambitionen att "rörelsen" efter den aldig kommer att upphöra. Vi är ju alltid påväg någonstans.
 
Mamma hade bakat världens tårta till mig! 
 
Tack för att du läst min blogg! Det är inte omöjligt att det i fotsättningen kommer uppdateringar på det härliga livet på Mullsjö folkhögskola och projekt som jag tar mig för. Jag tjuvstartar redan nu med bilder från den fantastiska återföreningen i torsdags+ lite till.
 
Marianne hade också bakat tårta.
 
Picknick på bryggan.
 
Saknade costa-ricaner.
 
MullSjö
 
 
 

Durban

Publicerad 2013-04-14 21:07:03 i Allmänt

Volontärarbetet är för den här gången(?)över och toppas av en veckas förtjänt semester i den oslipade diamanten Durban. I torsdags kväll anlände vi till staden med 3.4 miljoner invånare efter en bussfärd som trots sina 10 timmar kändes förvånansvärt kort! Sedan dess har vi hunnit mycket och i brist på internet-tid och ord låter jag som vanligt nästan bilderna tala för sig själva!
 
BAT-culture center hyser de flesta konstformer. Idag lyssnade vi på live-jazz från caféscenen och innan dess njöt vi av kreativiteten som flödade i galleriet.Härligt!
 
Café Fish heter min nya favorit-restaurang i Durban, utan tvekan! 
 
Vågar du?
 
Utsikt från en jazz-koncert
 
Bunny chow var något vi blev tillsagda att inte missa under vår vistelse i Durban, och det gjorde vi inte! En urgröpt limpa fylld med kryddor och kyckling som kanske en aning oväntat leverarade.

Love is in the air!

Publicerad 2013-04-08 10:01:52 i Allmänt

Helgen gick sannerligen i kärlekens tecken med bröllop på lördagen och förlovningsfest igår. Vi hade blivit inbjudna av vår kära Mama Aggy som vi fått chans att träffa under vårt återbesök här i Sydafrika. Bröllopet var vackert och stort! Ca 500 gäster åt, sjöng och dansade till brudparets ära. Sessionen pågick i ett kör från ca 09.30 till 14.30 med cermoni, tal, predikan och middag. 
 
Brudparet
 
Bröllopsgäster svepta i kärleksmoln av tyg.
 
När vi inte firar kärleken ägnar vi tiden åt att njuta av den sista tiden på vår nya favorit-kontinent. Idag kommer studenterna tillbaka till skolan och innan dess ska vi hälsa på vår älskade Mama Vivian, rektorn på förskolan vi arbetade på. Annars ser det mest ut såhär:
 
Ottomatic.
 
 
 
 
 

En sista smak av Swaziland

Publicerad 2013-04-04 21:57:26 i Allmänt

Med facit i hand kan jag enbart konstatera att tiden i Swaziland har varit intressant, utmanande, nyttig och helt fantastisk. Många fina minnen och möten med varma människor kommer jag att bära med mig från detta land, föralltid. Här kommer en sista bild föreställande fyra volontärer tillsammans med personalen på Ngwane Park youth training centre i våra nya sportiga tröjor signerade NPYTC.
 
 
Dubbelt kärt återseende- både Amy och Riverside Mall. Här är det lunchdags!
 
Tvära kast(eller snarare en trevlig och vacker bilfärd) förde oss åter till vårt Sydafrika. Nu har vi redan spenderat tre hela dagar här och detta i oväntad kyla. I ca 18-20 grader huttrade vi ikapp under de två första nätterna då vi sovit hos vänner i Whiteriver. Trevlig vistelse med mycket samtal, god mat men brist på sol och därmed pool-bad! Vi hängde dock inte läpp utan tog med oss dottern i familjen, Amy, och körde ner till Nelspruit och Riverside Mall.
 
Otto is the slicemaster.
 
Idag hade vi bestämt träff med morfar i familjen som tog med oss till ett barnhem där han ägnat många av sina verksamma missionärs-år. Vi träffade många barn och sjöng och dansade tillsammans. Vi toppade med godis-utdelning. Du möter ett barn som saknar föräldrar och ger dem godis. Vad ska vi göra åt det här?
Fina. 
 
Her name is Pretty.
 
Nu väntar en härlig vecka på Phumelela med stundande bröllop, återseende av studenter och förskolebesök. Det är april också, månaden då våren och volontärer kommer till Sverige igen. 
 
 
 
 

Farväl Swaziland

Publicerad 2013-04-01 19:54:09 i Allmänt

Nu är dagarna i Swaziland räknade för denna gång. på denna, den sista av dem fick vi chans att tacka alla de människor som på något vis varit inblandade i vår vistelse i detta fantastiska land. Bland dessa fanns den nationella styrelsen över Allianskyrkan i Swaziland, den nationella projektkommitén och inte minst president Rev. J.V. Mazibuko. Vi visade vår uppskattning genom att överlämna något vi alla fyra upplever som genuint svenskt(det finns inte så mycket)- fika. Egenbakta kanelbullar och chokladmuffins toppade med polkagrisar omsorgsfullt svepta i cellofan och lyckönskningar blev en uppskattad present!
 
Fika! 
 
Såhär kan det se ut när man bygger en kyrka på en annan kyrka! Resultatet blir Mbabane Alliance Church som inom kort förväntas rymma över 2000 personer! 
 
Det man äter bäst och mest i Swaziland= kryddat ris, kyckling, grönsaker och pumpa! Jag kommer sakna!
 
Nu är det hög tid att packa. Tjing. 
 

Om

Min profilbild

Rebecca Sellergren

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om vardagen på Mullsjö folkhögskola där man i en liten och kaffedränkt tillvaro axlar frågor rörande globalisering, miljöhot och rättvis handel, med mera! Risken finns att du även får ta del av saker som jag råkar ut för under dagarna, vad spännande för dig! Förhoppningsvis kan jag göra dig glad, informerad och förbannad på samma gång!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela