engangimullsjo.blogg.se

Hur ska jag beskriva den här veckan i en rubrik?

Publicerad 2012-10-25 20:51:04 i Allmänt

Just nu sitter jag och mina gioda vänner Shjojjesefiene och Khhharink och surfar i trappuppgångens lilla allrum. De senaste dagarna har internet- åtkomsten varit begränsad i boendet och nu tar vi igen denna enorma förlust genom att glida runt i cyberspace utan måtta! Dock har inte all tid spillts åt Facebook och blogguppdateringar, vi har även ägnat tid åt den resa som vi förväntas genomföra i januari. Just nu ser det ut som om vi kommer att åka från Sverige runt den 19 januari och landa i Johannesburg för att spendera sex veckor i Sydafrika tätt följda av fem och en halv vecka i Swaziland. Efter det är det dags för semester då vi troligtvis kommer att ta oss till Kapstaden! Det känns fantastiskt och läskigt, vi kommer att åka till Afrika! Vaccinationstid är bokad på Halmstad sjukhus; 
 
"- Hej! Jag ska åka till Sydafrika och Swaziland som volontär och vara där i tre månader, vad behöver jag för vaccinationer?
- Låt mig se här, jag ska bara kolla i min pärm här. Sydafrika ja, vad hette det andra landet sa du?
- Swaziland.
- Amen hur fan stavas det?! Kan ni inte åka till Danmark eller nåt istället?"
 
Annat som hänt sedan jag senast tog mig tid att skriva här:
 
GRYM konsert med Rebecca Johansson tätt följd av en underbar delikatessmiddag med hennes familj i bankeryd! Star for life heter konserten som går ut på att utbilda sydafrikanska ungdomar om aids och inspirera dem att satsa på sina drömmar. Nu har man nått 100 000 ungdomar i det sjukdomsdrabbade landet och planerar inte att sluta. Man inkluderar även svenska elever när man inför varje konsert i olika städer bjuder in lokala skolor att delta som mega- kör. Aids free- thats me! 
 
Efter jobbet i söndags möttes jag och Karin utanför Nyhemshallen för att uppleva något man bara inte får missa nu när man bor i Mullsjö= Innebandy! Mais fick dock storstryk av Tyresö med 4-9, men jag och Karin var inte ledsna, vi hade wienerbröd, många wienerbröd! 
 
Något man lätt kan tro är fiktion när man läser denna blogg är att vi även går i skolan men, det gör vi! Här ser vi ett peppat gäng som lyssnar på Ulf på en av våra lektioner som handlar om internationella relationer och  omvärldsanalys, skulle man nog kunna säga. Väldigt intressanta och kunskapseggande lektionstillfällen där man når hela världen utan att ta sig en meter. 
 
I tisdags gjorde jag, Josefin, Karin och Camilla ett studiebesök på RIA-huset i Värnamo som har ett väl utvecklat  arbete med de glömda barnen. Man kan säga att det har gått upp och ner med vårt projektarbete den senaste tiden men idag var vi på ett möte med politiker från Mullsjö kommun, socialen, olika representanter från skolorna, kyrkorna och föreningar samt lokala företag som arrangerades av Hela Männskan, vilka ligger bakom glömda barnen. Mötet gick bra och vi fick berätta om temadagen vi tänker arrangera på skolan den 22 november samt en kontakt som förhoppningsvis leder till ett nytt projekt att samla in pengar till. Det är hårt, omväxlande och väldigt roligt att jobba med välgörenhet och information i projektform.
 
I onsdags fick vi äran att bli hembjudna till Jacob Carlzon, vår lärare i bland annat miljö och rättvisa. Där såg vi på en film, "my sisters keeper" och diskuterade etiken kring den. Mysigt!
 
En typiskt bra bild på film- mys!
 
Idag gjorde vi något så fantastiskt som att ge oss ut och vandra i Ryfors gammelskog! Även denna strapats anordnades av Jacob Carlzon, men guidades av miljö-Gunnar, en känd bi- odlande profil från orten. Vi lärde oss allt om familjen Sager som ägt järnbruket sedan 1827 till att vitmossa inte är vit. Det DU tror är vitmossa är Renlav.
 
Vilse i skogen vandrar de omkring...
 
 
Just nu vräker det ner snö utanför fönstret och Otto ropar uppgivet ut;"Vart kommer alla vakter ifrån!!!" på drillande västgötska(assassin's creed). Imorgon är det dags att halka hem på den blåa faran, och det känns väldigt, väldigt bra! Även om dagarna i Mullsjö är intressanta, roliga och underbara längtar jag hem till min fina familj och vänner, snart ses vi! 
 

HippHipp! Hurra.

Publicerad 2012-10-17 23:14:18 i Allmänt

Idag har det firats på skolan, Fredrika har nämligen fyllt 21 år. Detta firades med bakelse till frukost och skönsång serverades till lunch. Förövrigt fick hon av mig en keramik- larv vid namn "kepslarv"(?). 
 
Freddi och ett troll.
 
Förövrigt hade vi idag livsåskådning, där jag har valt ämnet musik. Jag vet inte om jag har skrivit det innan, men det går ut på att man får i uppgift att under ett tilfälle ha med tig två låtar som man känner något speciellt för. I andan av dess låtar och musik generellt, berättar man om sig själv och sin egen livsåskådning. Det är en av mina favoritlektioner! Man kan komma "främmande" människor så nära bara genom att dela något saom ALLA människor känner något för, musik! Förövrigt spelar jag snart piano som Robert Wells! Eller? 
 
 
Ett blickfång från lektionen "Etik och Förvaltarskap"
 
Idag hann jag även med en runda med min kära Suzuki! I höstsolens sista matta strålar gled vi runt i mullsjötrakten och levde livet som det är menat att leva. Underbart! Det är verkligen fantastiskt vackert här i skogarna! Vi stannade till vid Landhs konditori och fikade med ännu ett födelsedagsbarn(!) Erik, från bildklassen. Här finns inte bara inbjudande skogar, utan även väldigt trevliga människor.
 
Som om detta inte vore nog har jag blivit konstsamlare och min första investering är en kreation av den erkände konstnären Jacob Endfors och gör sig utomordentligt bra på min vit-kalla vägg. Hängandes bredvid ser ni ännu ett föremål i min växande samling, en folkdräkt med ursprung från bohuslän. Jag får la flytta dit. 
 
(He)Artcore. 
 
Avslutningsvis skulle jag vilja posta en länk som guidar er till något jag skrattat åt ikväll, en klassiker sviker aldrig! Godnatt! http://www.youtube.com/watch?v=SOZ8Jv-ZZeg
 
 
 

Soffsöndag!

Publicerad 2012-10-14 17:01:26 i Allmänt

Idag segar jag och och tiden ikapp i ett regningt och murrigt Mullsjö. Tiden vinner, den har tagit sig ända till 16,59 och jag har inte lyft min rumpa ur soffan än, nästan. Jag har dock lämnat världens bästa Anna Karlsson på tågstationen i Mullsjö(Nåväl, Jacob körde oss dit). Hon ärade mig med finbesök igår förmiddag och det firade vi genom att i Jönköping fika, prata såsom bara vi kan och gå på konstutställning arrangerad av bildeleverna på skolan. Karin, Linné, Kajza och Carro hängde också med. Det blev en riktigt mysig dag i Jönköping. 
 
Karin och Fredrik, en del av utställningen?
 
Anna och Jacob diskuterar konst.
 
Jacob Endfors.
 
Innan helgen kom med alla sina förnöjsamheter kom torsdagen på besök och bjöd på "international suit up day" vilket innebar --> Kavaj! Efter skolan drog ett litet sällskap in till Jönköping för att titta på en film i den pågående filmfestivalen i staden. Filmen hette "Never sorry" och handlade om konstnären Ai Weiweis liv och hans arbete för yttrandefrihet i Kina. En väldigt bra dokumäntärfilm som jag varmt rekommenderar. 
 
Kulturkavaj.
 
När filmen var sedd var det dags för käk, vi övergav skolköket för en kväll och for till Libanon och käkade(nästan i alla fall) Alla utom FREDDI tyckte att det var gott.
MumS!
 
Fredagen bjöd på besked om hur volontärperioden i Afrika kommer att arta sig! Vi tog det gemensamma beslutet  att alla fyra i SAM-Profilen ska åka ihop hela tiden och att perioden ska delas vilket innebär att vi kommer att vara både i Swaziland och Sydafrika. Det känns fantastiskt bra och jag är väldigt nöjd! Nu är det inte långt kvar...
Fredagens kväll spenderades i uppgång G i form av ost-kväll! Alla köpte med sig en varsin ost och frossade tills brickan var slut och det var dags för dans! JAG SKA FÖLJA DIG GENOM ELD OCH VATTEN ÖÖÖVER LAND OCH HAV! Underbart!
 
Mumma.
 
Tillbaka till lördagen! Jag tillsammans med vänner mötte upp Anna i Jönköping runt 12- tiden. När fikat var uppfikat, tavlorna färdigsedda och godis inhandlat fick vi skjuts hem till Mullsjö av konstnärerna Jacob och Fredrik. Vi hann hem och vända innan vi tog tåget in till storstaden igen. Vi hade fått bord på AnnaGretas, en väldigt trevligt tapas-restaurang där det finns ännu trevligare servitörer och om möjligt ÄNNU godare vin. Tack min finafina vän, restauranger kan ha fina kryddor men utan dig förblir det mesta smaklöst! 
 
Bästa vänner
 
Vinglas nr x & x+1.
 
Efter en fantastiskt god middag var det dags att ge sig ut i djungeln och kvällen blev lyckad och lång... 
 
 
Det finns fler i min klass som bloggar om deras liv här på folkhögskolan! Kolla in:
 
Värt att nämna är att Snygg-Freddi (enl. Facebook) fått en pojkvän idag. Hurra! Amazing. 

Jag har ditt nummer i min röda bok, jag har ditt nummer kvar.

Publicerad 2012-10-09 21:18:00 i Allmänt

Ja, Peter leMarcs nya skiva spelas varm i rum F7 i ett höstomslutet Mullsjö. Tack, morfar! Idag har det verkligen varit höst, skogen står i brand och man önskar att man kunde kränga på sig åtminstone tre par jackor. Tisdag innebär just nu inte bara höst, utan även projektdag och ni har väl inte glömt bort att vi jobbar med de glömda barnen? Idag har vi jobbat bra och bokat föreläsning och teaterpjäs till den 22 november som är vår temadag. Det lokala tidningskontoret är också underättat; "Projekt "God Jul- PÅ RIKTIGT" snart i en blaska nära dig!"
 
Karin har vart jätteduktig och skapat loggan för projektet. Den ser ni här under. Väl värt att nämna är att hon även blev faster idag! Grattis underbara Karin!
 
Efter fikat hade vi förmånen att ännu en gång träffa Volontär- seniorerna. Tillsammans lyssnade vi på en föreläsning av Sara Hugosson som handlade om hennes arbete på Diakonia. Det är en biståndsorganisation som har inriktat sig på att samarbeta mycket med lokala sammarbetspartners i många olika länder. Detta för att pengarna ska användas där lokalbefolkningen anser att det behövs vilket leder till en varaktig förändring istället för att man från Sverige startar projekt, åker ner och sätter igång det för att sedan lämna det när det är "klart". Projektet riskerar att inte vara tillräckligt starkt och självdö. All hjälp ät god, men det är spännande att det kan göras på så många olika sätt. Vill ni läsa mer om Diakonia? Klicka på ikonen!
 
 
Kuriosa: Idag åt jag säsongens första pepparkaka. Livet är underbart ibland. Godnatt!

En kväll i Japan

Publicerad 2012-10-07 00:48:18 i Allmänt

Det är (var) lördag, veckodagar når även de djupaste skogarna i Mullsjös omnejd. Idag har jag jobbat och det var full rulle på Waynes, eftersom även ett fåtal flämtande solstrålar lockar Jönköpings invånade till en kaffe på stadens solsida. När passet var slut skyndade jag mig hem för att gå på Japansk afton i Trappuppgång G. Det bjöds på hemmagjord sushi(!) och mycket skratt. Det är något jag verkligen rekommenderar, att göra sushi var inte alls så krångligt som jag trodde och vad gott det blev! Testa!
 
リネアとレベッカ
 
Just nu är det även återträff för gamla elever på skolan, vilket innebär att min fina jobbarkompis från gården är här -> Miriam Wernefur! Väldigt kul att träffas igen! 
 
Nu ska jag sitta uppe i ren protest eftersom att jag jobbar kväll imorgon. Tjoflöjt. 
 
 

Fredag. IGEN!

Publicerad 2012-10-05 23:36:31 i Allmänt

Spännande dag. Jobbet gick bra, inga skadade fingrar! Jag klarade att stänga på betämd tid! Livet leker. Innan jag hann iväg till jobbet hann jag dock att vara med på radio! Det finns en punkt i radioprogrammet "chister" där en singel i ensamma Sverige får chansen att finna den rätta varje fredag. Idag var det Jimmys tur. Han lät trevlig så jag ringde in och jag kom med! Vill du lyssna på hur det låter när jag gör bort mig i radio, leta här -> http://sverigesradio.se/sida/arkiv.aspx?programid=3130.
 
Jag har varit lite dålig på att uppdatera bilder från dagarna som flytt och gör här ett litet försök: 
I dagarna var vi och spelade fotboll på Viskadalens folkhögskola. Freddi är taggad. 
 
Sandra och Rebecca
 
Matilda var på G!
 
Fikarast! Karin, Johanna, Jakob och Freddi. 
Igår var det ju kanelbullens dag och på skolan firades detta genom ett gäng som skrivit ihop olika komplimanger och spetsat inte bara elevernas hjärtan utan även bullarna!
 
Det var inte bara bullarnas dag, utan även Jacops födelsedag. Grattis, lagom tjocka Carlzon!
 
Nu blir det promenad över till trapphus G. Det luktar efterfest! Godnatt!
 
 

FREDAG!

Publicerad 2012-10-05 14:06:19 i Allmänt

Underbara veckodag. Nu har jag smällt i mig oförskämt mycket choklad och ska snart rulla in till Jönköping för att arbeta. Idag har vi haft en gärstföreläsare i klassen, Carina Winblad, som arbetat som missionär i Mozambique sedan 90-talet. Hon berättade om hur det preventiva aidsarbetet ser ut i Mozambique samt beskrev några av landets "do end don'ts" i sociala sammanhang. Minst sagt spännande. Kan lägga ut lite mer fakta om det senare, men nu fick jag bråttom! Tjingeling! 
Party. 

Davids Heroes

Publicerad 2012-10-03 22:48:41 i Allmänt

Idag har det varit en minst sagt spännande dag! Jag har nämligen tillsammans med en gött gäng människor från skolan Varit iväg och försvarat vår heder på en folkhögskola i Viskadalen i ingen sport mindre än; Fotbol! Jag och Freddi i klassen anmälde oss(mest på skoj) för några veckor sedan och i dagarna kom påminnelsen som en smäll på käften. Men vi stod där ombytta och klara och väntade frukost 07.30 i morse. Själva spelet gick bra, vi vann 2 matcher och kom vidare till kvartsfinal där vi till sist fick stryk och åkte ut. Vem vet, detta kanske är starten på en brilliant karriär som fotbollsproffs. Eller inte. Men kul var det! Mozarellla!!!!
 
Igår jobbade vi vidare med vårt "glömda barnen"- projekt och det gick som en dans, vi är bäst! Övrigt som händer på skolan är att (nästan) alla elever som går konst och form har tagit sitt pick och pack och penslat sig ner till Köpenhamn där de dricker öl och studerar konst i tonerna av jazz. Inte alls avudsjuk. Dessutom innebär det att hela skolan känns tom. Men alla mynt har två sidor, bortfallet innebär mer efterrätt till MIG!
 
Ikväll har vi i vår trappuppgång haft ett härligt hemgruppsmöte och planerat busigheter inför morgondagens högtidliheter; KANELBULLENS DAG! Vänta ni bara... En riktigt fin kväll. I love this place. 
 
Jag har inte orkat hasa mig in till Linneá och låna sladden så jag kan föra över lite aktuella bilder, så jag får underhålla er med bilder på mig själv. Inte illa det heller i och för sig! 
Rester av dagen: Te i en kopp från Höganäs som jag fick av min kära Freddi på min födelsedag, lagtröjan i bakrunden från dagens bravader med laget "Davids Heroes" och en sliten men glad Rebecca!

Om

Min profilbild

Rebecca Sellergren

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om vardagen på Mullsjö folkhögskola där man i en liten och kaffedränkt tillvaro axlar frågor rörande globalisering, miljöhot och rättvis handel, med mera! Risken finns att du även får ta del av saker som jag råkar ut för under dagarna, vad spännande för dig! Förhoppningsvis kan jag göra dig glad, informerad och förbannad på samma gång!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela